De ce se misca proteza dentara

Protezele dentare sunt o soluție valoroasă pentru cei care au pierdut dinți, oferind un zâmbet frumos și funcționalitate îmbunătățită. Cu toate acestea, uneori, utilizatorii pot observa că protezele lor dentare prezintă mișcări neașteptate, cauzând disconfort și frustrare.

Cauzele Mișcării Protezelor Dentare

 1. Schimbări în Forma Oaselor Maxilare:
  • Cu trecerea timpului, oasele maxilare pot suferi schimbări naturale, ducând la modificări în forma cavității bucale. Acest lucru poate afecta ajustarea inițială a protezei, cauzând mișcări.
 2. Resorbție Osoasă:
  • Resorbția osoasă, procesul în care osul pierde densitatea, este o altă cauză comună. Această resorbție poate duce la slăbirea suportului osos pentru proteză și, implicit, la mișcarea acesteia.
 3. Obiceiuri Nocive:
  • Obiceiurile precum mestecatul excesiv sau folosirea dinților pentru a deschide obiecte pot afecta stabilitatea protezei și pot contribui la mișcarea acesteia.
 4. Uzura Materialelor:
  • Materialele din care sunt confecționate protezele dentare pot suferi uzură în timp. Aceasta poate include deteriorarea clemei sau a altor componente, ceea ce duce la mișcări neașteptate.

Soluții pentru Stabilizarea Protezelor Dentare

 1. Ajustări Periodice:
  • Este recomandat să vizitezi dentistul regulat pentru ajustări și evaluări ale protezei. Acesta poate face modificări pentru a asigura o potrivire corespunzătoare în funcție de schimbările anatomice.
 2. Utilizarea Adezivilor Dentari:
  • Adesea, utilizarea adecvată a adezivilor dentari poate asigura o fixare mai bună a protezei. Acești adezivi pot oferi stabilitate suplimentară și pot preveni mișcările nedorite.
 3. Proteze Fixe:
  • În anumite situații, protezele fixe sau implanturile dentare pot reprezenta alternative mai permanente și mai stabile. Aceste opțiuni pot oferi un suport mai solid și pot preveni mișcările neașteptate.
 4. Evitarea Obiceiurilor Nocive:
  • Schimbarea obiceiurilor care pot afecta proteza, cum ar fi mestecatul excesiv sau folosirea dinților pentru activități neadecvate, poate contribui la menținerea stabilității protezei.