Cand se pun rasadurile de rosii

Unul dintre momentele cheie în planificarea grădinii tale de vară este stabilirea datei potrivite pentru plantarea răsadurilor de roșii. Aceste legume apetisante au nevoie de o atenție deosebită în faza inițială a creșterii lor, iar alegerea momentului potrivit pentru a le planta în grădină poate face diferența dintre o recoltă modestă și una generoasă.

Când să plantezi răsadurile de roșii

Primăvara este perioada ideală pentru a începe pregătirile pentru sezonul de grădinărit. Cu toate acestea, este crucial să ținem cont de ultimele înghețuri, deoarece roșiile sunt sensibile la temperaturi scăzute și pot suferi dacă sunt plantate prea devreme. Un aspect esențial în stabilirea momentului potrivit este calcularea ultimei date de înghețuri din zona ta.

În general, răsadurile de roșii pot fi plantate în grădină în jurul datei de 15-20 mai, dar această perioadă poate varia în funcție de regiunea geografică și condițiile climatice locale. O metodă eficientă este să monitorizezi temperatura solului: aceasta ar trebui să atingă cel puțin 10 grade Celsius pentru ca roșiile să se dezvolte corespunzător.

Factori de luat în considerare

Pe lângă temperaturile solului, există și alți factori de luat în considerare pentru a asigura o creștere sănătoasă a răsadurilor de roșii. Lumina solară este esențială pentru fotosinteză, așa că alege o locație bine luminată pentru plantarea lor. În plus, asigură-te că solul este bine drenat și bogat în substanțe nutritive.

De asemenea, evită plantarea roșiilor în preajma altor plante solanacee, precum cartofii sau vinetele, pentru a preveni transmiterea unor posibile boli.


Așadar, când vine vorba de plantarea răsadurilor de roșii, răbdarea și atenția la detalii sunt cheia unei recolte bogate și sănătoase. Monitorizează condițiile meteorologice locale, asigură-te că solul este pregătit corespunzător și oferă roșiilor tale mediul optim pentru a se dezvolta. Cu puțin efort și planificare, vei fi recompensat cu roșii gustoase și pline de nutrienți în sezonul estival.